Choose a searcher

Spirulina. Kosmiczne właściwości zielonej algi

- Kategorie Artykuły

Spirulina. Kosmiczne właściwości zielonej algi

Spirulina wyrasta z wody, ale wyrasta też na gwiazdę świata suplementów diety i żywności funkcjonalnej. Nic dziwnego, skoro naukowcy na całym świecie upatrują w niej nadziei na pokarm przyszłości. Jest napakowana witaminami, minerałami i białkiem. Swoją uwagę zwróciła nawet ekspertów zajmujących się poszukiwaniami pokarmu przyszłości. NASA wybrała spirulinę do żywienia załóg statków kosmicznych. Dowiedz się dlaczego.

Spirulina pod mikroskopem NASA

Naukowcy z NASA postawili przed sobą ambitne zadanie. Chcieli znaleźć takie rozwiązanie, które może jednocześnie wykorzystać komponenty biologiczne do rewitalizacji powietrza, przetwarzania odpadów oraz właśnie do produkcji żywności. Można w tym miejscu zadać sobie pytanie po co? Przecież można zabrać pożywienie z Ziemi. Istnieją już doskonałe metody przedłużania ich trwałości, oraz kondensowania objętości, jak choćby liofilizacja. Jednak naukowcy z NASA szukają rozwiązań dla długoterminowych lotów kosmicznych. Badania opublikowane w 1988 r. pod tytułem "Characterization of Spirulina Biomass Y for CELSS Diet Potential" zdradzały, że trwają zaawansowane prace nad biogeneracyjnymi systemami podtrzymywania życia do stosowania w przestrzeni kosmicznej umożliwiające długie loty.

Dlaczego spirulina jest taka potrzebna?

Wsparcie załogi w przestrzeni kosmicznej wymaga dostarczenia tlenu, wody pitnej i pożywienia oraz usuwania odpadów. Wykorzystanie organizmów fotosyntetyzujących (rośliny wyższe, zielone algi, cyjanobakterii) pozwala na produkcję biomasy z relatywnie prostych składników, które są łatwo przetwarzane: dwutlenek węgla, minerały (azotany, fosforany, potas, sód) i mikroelementy. Podstawowym źródłem wszelkiej żywności i surowców organicznych dla człowieka jest energia słoneczna. Konwencjonalne źródła pożywienia (rośliny wyższe i zwierzęta) wymagają długiego czasu i wielu składników pokarmowych oraz miejsca. Niekonwencjonalne źródła żywności (glony i bakterie fotosyntetyzujące oraz bakterie niefotosyntetyzujące, drożdże i grzyby) rosną szybko, ich metabolizm może być kontrolowany, produkują wysoki stosunek biomasy jadalnej do niejadalnej, a ich właściwości wymiany gazowej są zgodne z wymaganiami człowieka.

W czym pomaga spirulina?

Skoro spirulinę można jeść w kosmosie, to pojawia się pierwsze ważne pytanie: w czym ona pomaga. Zgodnie z najnowszą wiedzą naukową istnieje kilka obszarów w funkcjonowaniu organizmu człowieka, na które może wpływać ta mała cyjanobakteria.

Spirulina:

wpiera aktywność jelit;

wspiera kontrolę masy ciała;

wspomaga funkcje układu odpornościowego;

wspomaga w przypadku zmęczenia, dodaje energii i witalności;

pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy.

Spirulina - czym właściwie jest?

Istnieje wiele niedomówień jeśli chodzi o tłumaczenie, czym właściwie jest ta spirulina. W potocznym języku funkcjonuje jako alga, glon i kojarzy się z rośliną. Tymczasem jest to cyjanobakteria, która jednak nie ma takiej zwyczajnej budowy. Z biologicznego punktu widzenia w komórkach tych organizmów nie występują jądra komórkowe, mitochondria, wakuole, aparat Golgiego i plastydy. Sinice nie posiadają organelli ruchu.

Sprawdź nasz produkt

spirulina chlorella

Spirulina & Chlorella

100 kapsułek
Cena 139,90 zł
Spirulina Chlorella - suplement na oczyszczenie organizmu Wsparcie dla odporności Pomoc dla układu pokarmowego Korzystny wpływ na poziom...

Bakteria czy roślina?

Choć spirulina pojawiła się na Ziemi miliardy lat temu i w sumie to jej zawdzięczamy atmosferę bogatą w tlen, naukowcy wciąż jednak nie do końca się zgadzają czym jest. Nie ma jądra komórkowego i pod wieloma względami pasuje do bakterii (obecnie tak jest klasyfikowana). Posiada jednak bardzo ciekawą otoczkę, ścianę komórkową. Od wewnątrz przylegają do niej tylakoidy. To struktura, która zawiera barwniki: chlorofil, beta-karoten, ksantofile. Skoro posiada chlorofil, to w jej wnętrzu zachodzi proces fotosyntezy, taki jak w roślinach. Tyle, że rośliną nie jest.

Spirulina - właściwości

Czym więc jest spirulina? Bogatą w różne składniki cyjanobakterią. Zawiera niezbędne aminokwasy, tłuszcze takie jak kwas gamma linolenowy, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, żelazo, chrom, mangan, sód, potas i selen. W laboratoriach odkryto także, że są w niej obecne witaminy, takie jak beta karoten, prekursor witaminy A, witaminy B1, B2, B6, B12, C i E oraz enzymy.[2] Taki skład sprawia, że spirulina jest uznawana za wysokiej jakości pożywienie. Często gości także w suplementach diety. Jednak gdy bliżej przyglądamy się tej bakterii, to odnajdujemy się tych ciekawych właściwości.

Czy spirulina jest bogata w białko?

Nie tylko astronauci zastanawiali się, co kryją zielono-niebieskie algi. Eksperci analizując skład stwierdzili, że około 60 procent suchej masy stanowi białko! [3] Mało tego. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.[4] Czyli takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć i musi je dostarczać wraz z dietą. Skład i proporcje aminokwasów są zbliżone do kazeiny, czyli białka mleka. Oznacza to, że jedząc spirulinę dostarczamy organizmowi białko wysokiej jakości. W wielu regionach świata trwają więc eksperymenty z zastępowaniem mięsa spiruliną. Ma to pomóc w rozwiązywaniu problemów z niedożywieniem.

Spirulina dla wegetarian

Wegetarianie i weganie mają więc w spirulinie sprzymierzeńca. Co prawda uważa się, że to mięso i produkty mleczne są najlepszym źródłem białka, ale fakt iż cyjanobakterie może dostarczać wszystkich niezbędnych aminokwasów przemawia na korzyść algi. Nie tylko z resztą o białko tutaj chodzi. Podstawowym źródłem witaminy B12 w diecie człowieka są produkty odzwierzęce. Na ratunek weganom przychodzi jednak właśnie spirulina!

Spirulina zawiera witaminę B12

Wegetarianie i weganie mogą mieć problem z dostarczaniem odpowiedniej ilości witaminy B12. Odgrywa ona rolę w procesie podziału komórek, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, odpornościowego, w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny, prawidłowej produkcji czerwonych krwinek , prawidłowych funkcji psychologicznych , przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Przez długi czas pokutował jednak mit, że spiruliny zawiera pseudowitaminę B12, nieprzyswajalną przez człowieka. Współczesne badania wskazują, że obok nieaktywnej formy spiruliny zawiera także metylokobalazinę, czyli formę odpowiednią dla człowieka.[5]

Sportowcy też korzystają ze spiruliny

Osoby aktywne, sportowcy poszukują często bezpiecznego wspomagania w przypadku zmęczenia. Taką właściwość ma właśnie spirulina, która dodaje energii i witalności. Badania wskazują także na inne korzyści dla sportowców. W dwóch badaniach spirulina zwiększyła wytrzymałość, znacznie wydłużając czas, jaki ludzie potrzebowali, aby się zmęczyć.[6, 7]

Czy spirulina pomaga na odchudzanie?

Skoro znamy już tyle pozytywnych zastosowań spiruliny, to może jest ona pomocna także osobom, które mają problem z nadmiarowymi kilogramami? Analizując dziesiątki badań na ten temat warto wziąć pod uwagę, że tytułowa cyjanobakteria wpływa w kompleksowy sposób na organizm człowieka. Jeśli część białka zwierzęcego, które w naszej diecie często jest związane z tłuszczem oraz sporą liczbą kalorii, zastąpimy jakąś formą sproszkowanej algi, to mamy szansę na obniżenie liczby kalorii. Badania na osobach otyły wskazują, że suplementacja spiruliną jest związana z redukcją wskaźnika BMI.

Co to jest wskaźnik BMI?

BMI (Body Mass Index), nazywany jest czasem także wskaźnikiem Queteleta. Ta druga nazwa oddaje historię BMI. W 1832 r. beligijski statystyk Adolf Queteleta zaobserwował, że masa ciała rośnie w zależności od wzrostu danej osoby. Aby obliczyć swoje BMI należy podzielić masę ciała podaną w kilogramach przez kwadrat wzrostu podanego w centymetrach. Interpretacja wyniku powinna rozróżniać także płeć. Prawidłowa zawartość tłuszczu u kobiet jest bowiem wyższa niż u mężczyzn, a ilość mięśni mniejsza niż u panów.

Jak interpretować BMI?

Poniżej przedstawiamy przedziały określające naszą masę według obliczeń Queteleta:

wygłodzenie (poniżej 16);

wychudzenie (poniżej 17);

niedowaga (poniżej 18,5);

wartość prawidłowa (18,5-24,99);

nadwaga (25-29,99);

otyłość I stopnia (do 34,99);

otyłość II stopnia (do 39,99);

otyłość III stopnia (powyżej 40).

Spirulina ważna dla osób ważących za mało

Ponieważ spirulinę można wytwarzać w dosyć prosty i szybki sposób w wodach o odczynie alkalicznym, to jej zastosowanie związane jest także ze wsparcie dzieci o niskiej masie ciała. Takie badania prowadzone są między innymi w Kongo.[9] W Afryce spirulina jest dostępna między innymi w jeziorze Czad. Ludność Kanembu żyjąca wzdłuż brzegów tego jeziora od pokoleń zbiera mokre algi do glinianych garnków, odprowadza wodę przez worki z materiału i rozkłada na piaszczystym brzegu jeziora. Na wpół wysuszone algi są następnie krojone na małe kwadraty i zabierane do wiosek, gdzie są suszone na matach. Po wysuszeniu kobiety zabierają te algowe "ciastka" dihé na sprzedaż na lokalnym rynku.

Spirulinowe ciastka dihé

Dihé mogą być rozdrabniane i mieszane z sosem z pomidorów i papryki, a następnie podawane z prosem, fasolą, rybami lub mięsem. Większość posiłków Kanembu tak właśnie wygląda Kobiety w ciąży jedzą placki dihé, ponieważ wierzą, że ich ciemny kolor ochroni nienarodzone dziecko przed wzrokiem czarowników. Spirulina jest również stosowana zewnętrznie jako okłady.

Aztekowi też jedli spirulinę

Jeśli ktoś był w Meksyku i próbował lokalnych specjałów, mógł zauważyć, ze w wielu z nich jest obecny charakterystyczny zielony proszek. Koktajle, tortille i tlayudas są wzbogacane cyjanobakteriami jeszcze od czasów przedhiszpańskich. Aztekowie zbierali bogatą w białko substancję z powierzchni jeziora Texcoco, który został później w dużej mierze osuszony przez Hiszpanów, aby zrobić miejsce pod budowę miasta Meksyk. Wody w tym miejscu wykazywały idealną równowagę między zasoleniem a zasadowością, dzięki czemu spirulina mogła się rozwijać. Meksykanie nie znali słowa spiruliny, dlatego mówili na nią tecuitlatl - "odchody skalne". Wierzyli, że dodadzą one wytrzymałości ich kurierom. Ciekawe, że dopiero w obecnych laboratoriach te spostrzeżenia zostały potwierdzone.

Tabletki czy proszek ze spiruliną

Wybierając spiruliny najlepiej sugerować się jej pochodzeniem. Tak naprawdę mniej istotne jest to, czy pochodzi ona z Meksyku, Hawajów czy Chin. Znacznie istotniejsza jest gwarancja czystości składnika. Producenci mają obowiązek badać swoje produkty pod kątem zawartości takich substancji jak choćby metale ciężkie. Warto więc wybierać tych renomowanych, którzy posiadają niezbędne certyfikaty wydawane przez krajowe służby sanitarne. Forma zależy już od upodobań każdego z nas. Jedni wybiorą proszek, który łatwo dodać do napoju lub innego posiłku. Inni wolą szybko połknąć kapsułkę. Ważne, by zawartość była wysokiej jakości.

[1] S. Klasik, M. Zych, I. Kaczmarczyk-Sedlak: Sinice (Cyanophyta) – systematyka, budowa komórki i znaczenie; Spirulina platensis i jej wpływ na organizm ludzki, Medycyna Rodzinna, 4, 2010, 120-123.

[2] Int J Pediatr. 2016; 2016: 1296414.

[3]Bioprocess Biosyst Eng. 2017 Apr;40(4):625-631.

[4] J. Appl Phycol. 2017; 29(2): 949–982.

[5] J. Agric. Food Chem. 2010, 58, 9925–9930.

[6] Med Sci Sports Exerc. 2010 Jan;42(1):142-51.

[7] Eur J Appl Physiol. 2006 Sep;98(2):220-6.

[8] Open Heart. 2020; 7(1): e001003.

[9] Int J Pediatr. 2016; 2016: 1296414.

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło