- Promocja
Dla kogo suplement diety ASTRAGALUS ELDERBERRY & GARLIC
Dla osób ceniących sobie naturalną i wegańską suplementację opartą na wzorcach natury.
Dla osób, które chcą uzupełnić dietę w składnik wspomagający funkcjonowanie układu odpornościowego[1].
Dla wymagających osób, szukających wieloskładnikowego suplementu diety o bogatym składzie.
W jaki sposób suplement diety Astragalus Elderberry & Garlic wspiera naszą odporność?
Terranova przedstawia suplement diety o szerokim potencjale działania. Jest to możliwe dzięki połączeniu różnych składników, które podsuwa nam natura. Korzeń astragalusa (traganka) wspiera naturalne zdolności obronne organizmu. Terranova uzupełniła ten składnik między innymi o owoce czarnego bzu, które w badaniach naukowych również wykazują działanie regulujące układ immunologiczny[4]. Zbliżone funkcje może pełnić czosnek[3], liść oliwki[5], grzyb maitake[6], mahonia[7].
Dlaczego warto sięgnąć po suplement Astragalus Elderberry & Garlic?
Terranova proponuje nowe podejście do dbałości o nasz organizm. Nie stosuje sztucznych wypełniaczy, składników barwiących, konserwujących, smakowych. Zamiast tego wykorzystuje jak największy potencjał roślin. Pierwszym krokiem jest liofilizacja świeżych składników. Ważne jednak, że zawierają one szeroki skład, nawet w obrębie jednego surowca. Dobrym przykładem są grzyby maitake. Są one stosowane są w Japonii od setek lat. Terranova postanowiła skorzystać z bogatych doświadczeń fitoekspertów z Kraju Kwitnącej Wiśni, tworząc efektywny kompleks zawierający zarodniki, grzybnię, owocnik i składniki zewnątrzkomórkowe. Dzięki temu nasz organizm ma szansę skorzystać z różnych źródeł mogących oddziaływać na niego substancji.
Czym różni się Astragalus Elderberry & Garlic od innych suplementów diety?
Wegańska kapsułka zawiera starannie przemyślany skład. Składniki są dobrane w celu osiągnięcia efektu synergii. Gdy traganek wspiera naturalne zdolności obronne organizmu, to czosnek pozwala zwiększyć jego możliwości antyoksydacyjne. Oba te składniki wzajemnie się uzupełniają. W kapsułce nieprzypadkowo znalazł się związek o charakterze prebiotyku. To arabinogalaktan pozyskiwany z modrzewia. Dodatkowo zastosowano także liofilizowany świeży owoc papryki cayenne oraz otręby ryżowe.
Opinie o naszych produktach
Składniki
ASTRAGALUS ELDERBERRY & GARLIC
Zawartość zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki):
KOMPLEKS MAGNIFOOD 825 mg
w tym:
*W uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów wymienionych w rozporządzeniu UE nr 889/2008.
** W uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów dopuszczonych przez USDA NOP.
L.ś. - liofilizowane świeże
Sposób użycia
ASTRAGALUS ELDERBERRY & GARLIC
Osoby dorosłe 2 kapsułki dziennie podczas posiłku. Nie należy przekraczać́ porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie stanowi zamiennika zróżnicowanej diety.
Produkty powiązane
- Bestseller
- Obecnie brak na stanie
- Obecnie brak na stanie
Artykuły powiązane
Nasze artykuły
-
Cynk na paznokcie - jak działa?
Odpowiednia pielęgnacja i właściwe odżywienie mogą mieć znaczący wpływ na ich zdrowie - zadbane paznokcie to wizytówka każdego człowieka, a ich wygląd może być odzwierciedleniem kondycji organizmu.
-
Cynk na włosy - jak stosować i jakie daje efekty?
Kręcone, proste, krótkie czy długie - lśniące i mocne włosy to zdrowe włosy! Niezależnie od tego, jaki jest ich kształt i długość, ważne jest, aby były one dobrze pielęgnowane i odżywione.
-
Mniszek lekarski - na co jest dobry?
Kwiaty od niepamiętnych czasów odgrywają ważną rolę w życiu człowieka. Oprócz walorów wizualnych, posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, które mogą być istotne dla zdrowia i urody.
INFORMACJE DODATKOWE
PRODUKT BEZGLUTENOWY - NIE ZAWIERA PSZENICY – NIE ZAWIERA KUKURYDZY - NIE ZAWIERA SOI - NIE ZAWIERA DROŻDŻY - NIE ZAWIERA PRODUKTÓW MLECZNYCH - NIE ZAWIERA ŻELATYNY - NIE ZAWIERA SKŁADNIKÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - BEZ DODATKU CUKRÓW* - NIE ZAWIERA BARWNIKÓW - NIE ZAWIERA AROMATÓW - NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH DODATKÓW
*Zawiera naturalnie występujące cukry.
[1] Korzeń traganka wspiera naturalne zdolności obronne organizmu.
[2] Czosnek zawiera przeciwutleniacze, pozwala zwiększyć zdolności antyoksydacyjne organizmu.
[3] Eur. Cytokine Netw. 2001; 12(2):290-296.
[4] J. Immunol. Res. 2015; 2015:401630.
[5] Endocrine, Metabolic & Immune Disorders - Drug Targets 2018; 18:85-93.
[6] Ann. Transl. Med. 2014; 2(2):14.
[7] Oxid. Med. Cell Longev. 2019; 2019:6439021.
Dla kogo suplement diety FERMENTED TURMERIC (KURKUMA)
Dla osób ceniących sobie naturalną i wegańską suplementację opartą na wiedzy - rośliny działają.
Dla osób chcących wspomóc funkcjonowanie serca i krążenie krwi
Dla osób szukających pomocy w utrzymaniu zdrowej wątroby
Jaka jest przewaga suplementu z fermentowaną kurkumą nad klasycznymi ekstraktami?
Kurkuma w suplemencie diety marki Terranova ma dwie postaci. Jedna uzyskana jest dzięki tradycyjnej fermentacji z wykorzystaniem kwasu mlekowego. Dzięki naturalnemu procesowi zawartość kurkuminy (Fermeric™) jest zwiększona o 12,7% w porównaniu do tej samej niesfermentowanej kurkumy. Według badań producenta ma ona także lepszą biodostępność niż kurkumina z niesfermentowanej kurkumy w proszku.
Jaka jest zaleta suplementu diety Fermentic Turmeric (Kurkuma) z parabiotykami?
Sfermentowane kłącze kurkumy (Fermeric™) w suplemencie diety Terranova zawiera 5 mln CFU parabiotyków. Skrót CFU pochodzi od angielskiego wyrażenia „colony-forming unit” (jednostka tworząca kolonię). Pozwala to określić liczbę bakterii w kapsułce. Parabiotyki to nieaktywne mikroorganizmy probiotyczne, które przynoszą korzyści zdrowotne. Posiadają zdolność do regulowania układu odpornościowego, wykazują właściwości regulujące procesy zapalne i antyoksydacyjne[1].
Czym różni się Fermentic Turmeric (Kurkuma) od innych suplementów diety?
Wiemy, że rośliny działają, ale naturalne procesy pomagają w optymalnym wykorzystaniu zawartych w nich substancji. Dzięki temu w każdej kapsułce znajduje się nie tylko kurkumina, ale i parabiotyki powstałe w wyniku fermentowania kłącza. Aby uzyskać efekt synergii wykorzystaliśmy także liofilizowaną świeżą kurkumę.
Opinie o naszych produktach
Składniki
FERMENTED TURMERIC (KURKUMA)
Składniki porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia ( 1 kapsułka):
w tym:
1,2% kurkuminy
2% całkowitej ilości kurkuminoidów
5 mln CFU parabiotyków (nieaktywna mikroflora)
*W uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów dopuszczonych przez USDA NOP.
**FermericTM jest zarejestrowanym znakiem towarowym Fermedics BV.
L.ś. – liofilizowane świeże
Sposób użycia
FERMENTED TURMERIC (KURKUMA)
Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie podczas posiłki. Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie stanowi zamiennika zróżnicowanej diety.
Produkty powiązane
- Obecnie brak na stanie
- -40,00 zł
- Promocja
Artykuły powiązane
Nasze artykuły
-
Cynk na włosy - jak stosować i jakie daje efekty?
Kręcone, proste, krótkie czy długie - lśniące i mocne włosy to zdrowe włosy! Niezależnie od tego, jaki jest ich kształt i długość, ważne jest, aby były one dobrze pielęgnowane i odżywione.
-
Mniszek lekarski - na co jest dobry?
Kwiaty od niepamiętnych czasów odgrywają ważną rolę w życiu człowieka. Oprócz walorów wizualnych, posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, które mogą być istotne dla zdrowia i urody.
-
Cynk na paznokcie - jak działa?
Odpowiednia pielęgnacja i właściwe odżywienie mogą mieć znaczący wpływ na ich zdrowie - zadbane paznokcie to wizytówka każdego człowieka, a ich wygląd może być odzwierciedleniem kondycji organizmu.
Najczęściej zadawane pytania
Fermentowana kurkuma ma wiele właściwości dobroczynnych dla organizmu. Posiada m. in. właściwości antyoksydacyjne, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomaga funkcjonowanie serca i krążenie krwi oraz pomaga utrzymać zdrowe płuca i górne drogi oddechowe.
Dzięki fermentacji, zawartość kurkuminy w fermentowanej kurkumie Fermeric™ jest zwiększona o 12,7% w porównaniu do tej samej niesfermentowanej kurkumy. Według badań producenta ma ona także lepszą biodostępność niż kurkumina z niesfermentowanej kurkumy w proszku.
Jeżeli szukasz fermentowanej kurkumy w połączeniu z parabiotykami, Fermentowana Kurkuma od Terranovy będzie najlepszym wyborem. Sfermentowane kłącze kurkumy Fermeric™ w produkcie Terranova zawiera 5 mln CFU parabiotyków. Skrót CFU pochodzi od angielskiego wyrażenia „colony-forming unit” (jednostka tworząca kolonię) i określa liczbę bakterii zawartych w kapsułce.
Parabiotyki to nieaktywne mikroorganizmy probiotyczne, które mogą przynieść różne korzyści zdrowotne. Posiadają zdolność do regulowania układu immunologicznego a także posiadają właściwości regulujące procesy zapalne i przeciwutleniające.
Nutrients 2021, 13(4), 1225.
INFORMACJE DODATKOWE
NIE ZAWIERA WYPEŁNIACZY, SUBSTANCJI WIĄŻĄCYCH LUB INNYCH SUBSTANCJI POMOCNICZYCH. BEZ PSZENICY - BEZ GLUTENU - BEZ KUKURYDZY - BEZ SOI - BEZ DROŻDŻY - BEZ NABIAŁU - BEZ ŻELATYNY - BEZ SKŁADNIKÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - BEZ SZTUCZNYCH DODATKÓW - BEZ DODATKU CUKRU - BEZ SZTUCZNYCH BARWNIKÓW - BEZ SZTUCZNYCH AROMATÓW - BEZ SZTUCZNYCH KONSERWANTÓW
[1]Nutrients 2021, 13(4), 1225;
Kurkuma pomaga utrzymać zdrową skórę, ma właściwości antyoksydacyjne, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomaga funkcjonowanie serca i krążenie krwi, pomaga utrzymać zdrowe płuca, górne drogi oddechowe, stawy, kości oraz wątrobę. Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.
Fermented Turmeric (fermentowana kurkuma)
Kurkuma kojarzona jest przede wszystkim z przyprawą stosowaną w kuchni azjatyckiej, ale coraz częściej staje się również składnikiem potraw goszczących na polskich stołach. Wszystko za sprawą pięknej złoto-żółtej barwy „podkręcającej” wygląd przygotowywanego jedzenia, jak też właściwości tej wyjątkowej rośliny, która docenia coraz większe grono miłośników zdrowego jedzenia. Ale skąd bierze się ten intensywny w zapachu i kolorze proszek? A przede wszystkim co to jest kurkuma? Warto zapoznać się z nią dokładniej.
Kurkuma fermentowana - właściwości
Ten barwiący wszystko dookoła jaskrawożółty proszek jest niczym innym jak sproszkowanym kłączem lub korzeniem rośliny Curcuma longa, zwanej inaczej ostryżem długim, ostryżem indyjskim lub po porostu kurkumą. Należy do tej samej rodziny co imbir, w związku z czym z wyglądu nieco go przypomina. Można ją spotkać w popularnej mieszance przyprawowej- curry, w której stanowi składnik dominujący. Żółtą barwę zawdzięcza zawartemu w kłączu naturalnemu pigmentowi – kurkuminie, która ponadto jest związkiem aktywnym, wykazującym szereg korzystnych cech. To dzięki niej i innym związkom należącym do kurkuminoidów znane są m.in. regulujące poziom hormonów zapalnych [1] oraz antyoksydacyjne [2] właściwości kurkumy. Ale kurkuma kurkumie nierówna. W związku z tym, że kurkumina słabo rozpuszcza się w wodzie oraz wchłania się w niewielkim stopniu [3], poszukuje się różnych metod zwiększenia jej biodostępności w organizmie człowieka. Jednym z rozwiązań jest fermentacja. Proces fermentacji jest znanym od dawna naturalnym sposobem utrwalania żywności. Jednak niewątpliwie ważną zaletą fermentacji jest również zwiększenie wartości odżywczej oraz zawartości związków aktywnych w surowcu, w którym występują, dzięki działaniu enzymów, jak też zwiększenie ich dostępności [4-6]. U podstaw fermentacji, której poddawane są praktycznie wszystkie części roślin, od korzeni do nasion, leży przede wszystkim aktywność bakterii kwasu mlekowego. Wartym uwagi składnikiem jest opatentowane sfermentowane z wykorzystaniem kwasu mlekowego kłącze kurkumy w postaci proszku- FermeticTM, w przypadku którego, zgodnie z deklaracją producenta, zawartość kurkuminy jest prawie o 13% wyższa niż w kurkumie nie poddanej fermentacji [7]. Ponadto w badaniu in vitro kurkumina w takiej formie wchłania się ok. 17 razy lepiej niż ten sam związek zawarty w niesfermentowanej kurkumie w proszku [7]. Ferment w tym przypadku jest bardzo pożądany i przekłada się na działanie kurkumy na organizm.
Kurkuma fermentowana - działanie
Przechodząc do sedna – na co działa kurkuma? Można by rzec, że to złote kłącze jest prawdziwym roślinnym złotem, gdyż prozdrowotnych właściwości kurkumy nie sposób zliczyć. Pomaga ona utrzymać zdrową skórę oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne, co docenią osoby dbające o urodę. Co ciekawe badanie na modelu laboratoryjnym wykazało wpływ procesu fermentacji na wzrost aktywności antyoksydacyjnej związków występujących w kłączu kurkumy [8]. Roślina ta może zwrócić również uwagę osób aktywnych fizycznie, gdyż wpływa korzystnie na stawy i kości oraz na pracę serca i krążenie krwi. Zainteresuje także tych, którzy chcą zadbać o zdrowe płuca i wątrobę. Badacze zaobserwowali wpływ spożywania 3 g sfermentowanej kurkumy dziennie przez 12 tygodni na obniżenie poziomu enzymów świadczących o stanie wątroby (ALT i AST), co wskazuje na ochronne działanie kurkumy na ten organ [9]. Kurkuma wspomaga również pracę układu nerwowego. W badaniach na modelu laboratoryjnym wykazano ponadto, że kurkumina, będąca poniekąd sercem tej rośliny, może oddziaływać na receptory serotoniny, będącej neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym m.in. za kontrolę nastroju [10]. W roślinie tej drzemie jeszcze duży potencjał, w związku z czym badania dotyczące właściwości kurkumy mnożą się nieprzerwanie. Być może natura nieprzypadkowo przydzieliła jej złoty kolor.
Fermentowaną kurkumę znaleźć można w propozycji Terranovy, która podchodzi do tematu naturalnie. Oferuje bowiem suplement diety zawierający m.in. poddane naturalnej fermentacji kłącze kurkumy FermericTM, a w nim poza kurkuminoidami (w tym kurkuminą) również 5 mln CFU (jednostek tworzących kolonie) parabiotyków, czyli nieaktywną mikroflorę probiotyczną, jako element dodatkowy tego procesu.
W ofercie Terranovy znajdują się również inne fermentowane składniki roślinne oraz produkty skierowane do różnych grup docelowych m.in. suplementy dla meżczyzn, suplementy dla kobiet, a także suplementy dla seniorów.
Bibliografia:
- Foods 2017; 6(10):92. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29065496/
- Biomedicine (Taipei) 2019; 9(4):23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31724938/
- Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych 2008; 57(1-2):53-65. https://kosmos.ptpk.org/index.php/Kosmos/article/view/1332/1311
- Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2011; 66(4):33-52. https://www.researchgate.net/publication/260872249_Wzbogacanie_zywnosci_kwasem_foliowym_-_naturalnym_metabolitem_przemyslowych_szczepow_drozdzy_Saccharomyces_cerevisiae_oraz_bakterii_fermentacji_mlekowej_Food_fortification_of_folic_acid_-_natural_meta
- Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2015; 1(5):8-11. https://www.researchgate.net/publication/277943758_Tradycyjne_roslinne_napoje_fermentowane_o_dzialaniu_prozdrowotnym
- M.E Drywień. Referat: Roślinne produkty fermentowane – korzyści i zagrożenia. XXIV Konferencja Dyskusyjna: Fakty i fikcje w żywieniu człowieka, 2016, Warszawa. https://docplayer.pl/34286901-Program-i-streszczenia-referatow.html
- https://fermedics.com/ingredients/fermeric/
- International Journal of Food Science & Technology 2012; 47(11):2380-2387. https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2012.03113.x
- BMC Complementary and Alternative Medicine 2013; 13(1):58: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23497020/
- Expert Rev. Neurother. 2015; 15(3):269-280. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25644944/
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto