Świąteczne ciasto z orzechami

Świąteczne ciasto z orzechami

Czas przygotowania 60 minut (+ schłodzenie w lodówce i namoczenie nerkowców)

Ilość porcji 12 os.

Poziom trudności łatwe

posiłek będący źródłem antyoksydantów

dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit

Świąteczne ciasto z orzechami

Czas przygotowania 60 minut (+ schłodzenie w lodówce i moczenie nerkowców)

Ilość porcji 12 os.

Poziom trudności łatwe

posiłek będący źródłem antyoksydantów

dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit

Składniki - spód

  • 300g daktyli
  • 1 kubek wybranych orzechów (np. prażonych orzechów laskowych, włoskich)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta imbiru
  • 5 kapsułek Terranova Karczoch Mniszek Lekarski L-Cysteina Kompleks*

Składniki - masa sernikowa

  • 2 kubki orzechów nerkowca
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • 1/5 mleka roślinnego (mleko migdałowe lub z nerkowców)*
  • 2 łyżki oleju kokosowego


*opcjonalne

Składniki - karmelizowane jabłka

  • 3 jabłka
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Sok z ½ cytryny

Składniki - spód

  • 300g daktyli
  • 1 kubek wybranych orzechów (np. prażonych orzechów laskowych, włoskich)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta imbiru
  • 5 kapsułek Terranova Karczoch Mniszek Lekarski L-Cysteina Kompleks*

Składniki - masa sernikowa

  • 2 kubki orzechów nerkowca
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • 1/5 mleka roślinnego (mleko migdałowe lub z nerkowców)*
  • 2 łyżki oleju kokosowego


*opcjonalne

Składniki - karmelizowane jabłka

  • 3 jabłka
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Sok z ½ cytryny

Sposób przygotowania

Na samym początku przygotować nerkowce - zalać je wodą i odstawić na 2 godziny do namoczenia.

Daktyle wcześniej namoczyć we wrzątku, następnie dokładnie odsączyć. Orzechy dokładnie rozdrobnić nożem. Daktyle, orzechy, imbir i cynamon przełożyć do blendera i zblendować na zbitą masę. Masę przełożyć do miseczki i wsypać do niej zawartość 5 kapsułek Terranova Karczoch Mniszek Lekarski L-Cysteina Kompleks – całość dokładnie wymieszać.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowaną masę na spód. Dokładnie ugnieść ją do dna a następnie schować do lodówki.

Namoczone nerkowce dokładnie odsączyć. Przełożyć je do blendera. Dodać sok z cytryny, cynamon, kardamon, olej kokosowy oraz syrop klonowy. Blendować do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli masa jest zbyt zbita, można dodać opcjonalnie mleko roślinne – należy uważać na jego ilość, by masa nie była zbyt rzadka.

Wyciągnąć tortownicę z przygotowanym spodem z lodówki i przelać przygotowaną masę. Tak przygotowany sernik schować do lodówki na min. 2 godziny (najlepiej na całą noc). 

Po odpowiednim schłodzeniu sernika, przygotować karmelizowane jabłka. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnię lub do rondla. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Dusić jabłka do momentu aż zmiękną i nabiorą mocno rumianego koloru.

Gotowe, wystudzone jabłka przełożyć na schłodzony sernik.

Sposób przygotowania

Na samym początku przygotować nerkowce - zalać je wodą i odstawić na 2 godziny do namoczenia.

Daktyle wcześniej namoczyć we wrzątku, następnie dokładnie odsączyć. Orzechy dokładnie rozdrobnić nożem. Daktyle, orzechy, imbir i cynamon przełożyć do blendera i zblendować na zbitą masę. Masę przełożyć do miseczki i wsypać do niej zawartość 5 kapsułek Terranova Karczoch Mniszek Lekarski L-Cysteina Kompleks – całość dokładnie wymieszać.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowaną masę na spód. Dokładnie ugnieść ją do dna a następnie schować do lodówki.

Namoczone nerkowce dokładnie odsączyć. Przełożyć je do blendera. Dodać sok z cytryny, cynamon, kardamon, olej kokosowy oraz syrop klonowy. Blendować do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli masa jest zbyt zbita, można dodać opcjonalnie mleko roślinne – należy uważać na jego ilość, by masa nie była zbyt rzadka.

Wyciągnąć tortownicę z przygotowanym spodem z lodówki i przelać przygotowaną masę. Tak przygotowany sernik schować do lodówki na min. 2 godziny (najlepiej na całą noc). 

Po odpowiednim schłodzeniu sernika, przygotować karmelizowane jabłka. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnię lub do rondla. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Dusić jabłka do momentu aż zmiękną i nabiorą mocno rumianego koloru.

Gotowe, wystudzone jabłka przełożyć na schłodzony sernik.

Opinia dietetyka:

Klaudia Gargol - dietetyczka Terranova Polska

Święta to magiczny czas! Niestety czasami może zakończyć się odczuwaniem dyskomfortu jelitowego – zwłaszcza jeżeli przeliczymy swoje możliwości w spożywaniu świątecznych smakołyków 😉 W tym czasie warto zadbać o obecność produktów bogatych w błonnik pokarmowy, który będzie wspierał odpowiednią pracę naszych jelit. Znajdziemy go m.in. w pełnoziarnistych produktach zbożowych, ale także w suszonych owocach (np. daktylach) i różnego rodzaju orzechach (np. laskowych, włoskich, nerkowcach). Sernik na zimno to idealny pretekst do połączenia obu grup składników – suszonych owoców oraz orzechów! Jeżeli chcemy zadbać o nasz układ pokarmowy, warto także zwrócić uwagę np. na kurkumę. Pomaga ona utrzymywać zdrową wątrobę a spożywana w odpowiednich ilościach może wspomagać trawienie. Według badań naukowych, pewne działania hepatoprotekcyjne mogą również posiadać związki zawarte w korzeniu mniszka lekarskiego oraz liściach karczocha. Karczoch spożywany w odpowiednich ilościach może ponadto wspierać także procesy trawienne – podobnie jak wspominana wcześniej kurkuma. Osoby, którym zależy na wzbogacaniu swojej codziennej diety o dodatkowe ilości selenu i witaminy C, które chronią komórki naszego organizmu przed działaniem stresu oksydacyjnego, mogą w bardzo prosty sposób „przemycić” je w sernikowym spodzie. Dodatek zawartości kilku kapsułek Terranova Karczoch Mniszek L-Cysteina zapewnia nie tylko witaminę C i selen, ale także L-cysteinę i niezwykle cenne rośliny, takie jak m.in. mniszek lekarski, karczoch, kurkuma, cytryniec chiński, jarmuż czy zielona herbata.

Klaudia Gargol - dietetyczka Terranova Polska

Produkty powiązane

Naturalnie możesz wybrać,
jak wiele możemy Ci
opowiedzieć o sobie

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło