Sałatka z Pak Choi

- Kategorie Przepisy , Sałatki

Sałatka z Pak Choi

Kategoria: Sałatki

Czas przygotowania 20 minut

Ilość porcji 1 os.

Poziom trudności łatwe

posiłek będący źródłem antyoksydantów

dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit

Kategoria: Sałatki

Sałatka z Pak Choi:

Czas przygotowania 20 minut

Ilość porcji 1 os.

Poziom trudności łatwe

posiłek będący źródłem antyoksydantów

dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit

Składniki

  • 6 liści kapusty pak choi
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 4 łyżki ciecierzycy konserwowej
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 1 mała marchewka
  • 1,5 łyżki prażonych orzechów laskowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sok z połowy limonki
  • 1 kapsułka suplementy diety Terranova Witamina C 250mg


Składniki

  • 6 liści kapusty pak choi
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 4 łyżki ciecierzycy konserwowej
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 1 mała marchewka
  • 1,5 łyżki prażonych orzechów laskowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sok z połowy limonki
  • 1 kapsułka suplementy diety Terranova Witamina C 250mg


Sposób przygotowania

Na oleju podpiec czosnek i liście kapusty. Następnie na tej samej patelni podprażyć odsączoną i osuszoną ciecierzycę, którą wcześniej można doprawić czerwoną papryką słodką.

Marchew pokroić w bardzo cienkie plastry, dodać do kapusty i ciecierzycy. Pomidorki przekroić w pół i dodać do całości.

Sałatkę posypać prażonymi orzechami włoskimi i polać dressingiem (oliwa, sos sojowy, sok z limonki, zawartość 1 kapsułki suplementu diety Terranova Witamina C 250mg).

Sposób przygotowania

Na oleju podpiec czosnek i liście kapusty. Następnie na tej samej patelni podprażyć odsączoną i osuszoną ciecierzycę, którą wcześniej można doprawić czerwoną papryką słodką.

Marchew pokroić w bardzo cienkie plastry, dodać do kapusty i ciecierzycy. Pomidorki przekroić w pół i dodać do całości.

Sałatkę posypać prażonymi orzechami włoskimi i polać dressingiem (oliwa, sos sojowy, sok z limonki, zawartość 1 kapsułki suplementu diety Terranova Witamina C 250mg).

Opinia dietetyka:

Marcin Bogucki - dietetyk Terranova Polska

Sałatki to idealna opcja na przemycenia dużej ilości warzyw w posiłku, co sprawia, że nasz talerz to istna bomba składników odżywczych. Mnogość warzyw na talerzu to również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który wspiera odpowiednią pracę jelit. Ponadto, błonnik może przyczyniać się także do ograniczania wchłaniania egzogennego cholesterolu, chronić organizm przed dużymi wahaniami stężenia glukozy we krwi oraz dawać uczucie sytości. Osoby, którym zależy na zwiększeniu ilości witaminy C w swoim diecie, mogą w prosty sposób wzbogacić o nią wszelkie sałatki, które zawierają dressing. W tym przypadku wystarczy wymieszać zawartość 1 kapsułki Witamina C 250mg z oliwą z oliwek, sosem sojowym oraz sokiem z limonki. Witamina C to przede wszystkim silny antyoksydant, dzięki któremu komórki naszego organizmu będą chronione przed nadmiarem wolnych rodników. Ponadto witamina C wpływa także na efektywność wchłaniania żelaza oraz uczestniczy w prawidłowej produkcji kolagenu, który jest bardzo ważnym składnikiem dla odpowiedniego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości i zębów oraz skóry.

Marcin Bogucki - dietetyk Terranova Polska

Produkty powiązane

Naturalnie możesz wybrać,
jak wiele możemy Ci
opowiedzieć o sobie

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło