Choose a searcher

Odporność w ciąży - jak wzmocnić organizm?

- Kategorie Artykuły

Odporność w ciąży - jak wzmocnić organizm?

Ciąża to wyjątkowy stan, kiedy w organizmie kobiety zachodzą zmiany, mające na celu stworzenie jak najlepszych warunków do rozwoju małego człowieka. Niezwykle ważne w tym okresie jest prawidłowe odżywianie się kobiety ciężarnej. Wpływa to nie tylko na wzrost i rozwój dziecka, ale także na funkcjonowanie organizmu, w tym również na odporność kobiety w ciąży. Sposób odżywiania w czasie ciąży ma więc bardzo duże znaczenie dla zdrowia mamy, ale także dziecka. Kobieta – dbając o siebie – dba również o maluszka. Jak dbać o odporność w ciąży?

Co na odporność w ciąży?

Przyszłe mamy przywiązują stosunkowo dużą uwagę do sposobu odżywiania się. Zdają sobie sprawę, że odgrywa to bardzo istotną rolę w rozwoju płodu [1]. Podstawowym źródłem witamin i minerałów powinna być oczywiście codzienna, odpowiednio zbilansowana dieta. Taka, która będzie odpowiadała na aktualne potrzeby organizmu przyszłej mamy oraz wpływała na odporność organizmu w ciąży. Na co zwrócić uwagę w takim przypadku? Korzystne witaminy na odporność w ciąży to przede wszystkim te z grupy B oraz witaminy C i D. Nie należy jednak zapominać o drugiej grupie ważnych składników, czyli minerałach. Wśród nich znajdziemy żelazo, cynk, selen oraz miedź. Jak zatem wzmocnić odporność w ciąży poprzez dietę? Warto zadbać o obecność produktów spożywczych, które dostarczą nam wymienione wcześniej witaminy i minerały [2]:

Przyszłe mamy przywiązują stosunkowo dużą uwagę do sposobu odżywiania się. Zdają sobie sprawę, że odgrywa to bardzo istotną rolę w rozwoju płodu [1]. Podstawowym źródłem witamin i minerałów powinna być oczywiście codzienna, odpowiednio zbilansowana dieta. Taka, która będzie odpowiadała na aktualne potrzeby organizmu przyszłej mamy oraz wpływała na odporność organizmu w ciąży. Na co zwrócić uwagę w takim przypadku? Korzystne witaminy na odporność w ciąży to przede wszystkim te z grupy B oraz witaminy C i D. Nie należy jednak zapominać o drugiej grupie ważnych składników, czyli minerałach. Wśród nich znajdziemy żelazo, cynk, selen oraz miedź. Jak zatem wzmocnić odporność w ciąży poprzez dietę? Warto zadbać o obecność produktów spożywczych, które dostarczą nam wymienione wcześniej witaminy i minerały [2]:

PRODUKTY

ŹRÓDŁO

Otręby pszenne, szpinak, korzeń pietruszki, kiełki soi, bób, jarmuż, brokuł, sezam, migdały, awokado

Kwasu foliowego

Tłuste ryby morskie, jaja; suplementacja

Witaminy D

Papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły,
brukselka, kalafior, truskawki, owoce cytrusowe

Witaminy C

Pestki dyni, sezam, nasiona słonecznika, mięso,
rośliny strączkowe, zarodki pszenne, komosa ryżowa

Cynku

Orzechy brazylijskie, mięso, produkty zbożowe,
brokuły, kapusta, cebula

Selenu

Produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy, ziemniaki

Miedzi

Mięso wołowe, drobiowe, jaja, nasiona roślin strączkowych, chleb żytni, zielone warzywa liściaste

Żelaza

Żelazo możemy podzielić na to „lepiej” i „gorzej” przyswajalne. W dużym uproszczeniu. Żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych to tzw. żelazo hemowe. Żelazo niehemowe to z kolei takie, które zawarte jest w produktach pochodzenia roślinnego. Niestety niektóre składniki występujące w diecie, mogą dodatkowo zaburzać jego wchłanianie. Mowa o fitynianach z produktów pełnoziarnistych czy np. polifenolach, które występują w herbacie. Posiłki bogate w żelazo, warto więc komponować z produktami zawierającymi witaminę C. Wspomaga ona jego przyswajanie [3]. Należy więc zadbać o to, aby w posiłkach znalazły się odpowiednie ilości warzyw i/lub owoców, które dostarczają największe ilości tej witaminy.

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3

Co jeszcze na odporność ciężarnej? Równie istotne są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Zwłaszcza te z rodziny omega-3. Zaliczamy do nich kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz eikozapentaenowy (EPA). Kwasy te posiadają zdolność hamowania niekontrolowanej nadmiernej odpowiedzi odpornościowej oraz także ostrości przebiegu procesów zapalnych [4]. Aby poprawić odporność w ciąży, warto aby kobieta ciężarna spożywała min. 200 mg kwasu DHA dziennie. Naturalnym źródłem tego kwasu są ryby, algi oraz owoce morza. U kobiet spożywających bardzo małe ilości ryb, porcja DHA powinna być większa. W przypadku niemożności spożywania wymienionych produktów, należy wprowadzić suplementację tego składnika (razem z kwasem EPA) [1]. Kwasy DHA są również istotne w rozwoju mózgu oraz utrzymania prawidłowego widzenia. Co więcej, są one niezwykle ważne zarówno w trakcie ciąży jak i okresie laktacji. Matka karmiąca piersią, również powinna spożywać 200 mg DHA dziennie. Jeżeli je za mało ryb – ilość ta powinna wynosić nawet 400 – 600 mg DHA na dzień [5].

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3​
WITAMINY NA ODPORNOŚĆ DLA KOBIET W CIĄŻY​

WITAMINY NA ODPORNOŚĆ DLA KOBIET W CIĄŻY

Ciąża jest niezwykle wrażliwym, ale i wymagającym stanem dla kobiety. Nic dziwnego, że jest to także okres, w którym należy szczególnie zadbać o funkcjonowanie układu odpornościowego. W głowie przyszłej mamy mogą zatem pojawiać się pytania co można „brać” w ciąży na odporność? W tym miejscu należy zacząć od tego, że nie można przesadzać z ilością stosowanych suplementów diety. Więcej nie znaczy tutaj lepiej.

Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników rekomenduje suplementację jedynie pięciu substancji czynnych w czasie ciąży. Jest to witamina D, kwas foliowy, żelazo, jod oraz kwasy DHA [1]. I między innymi takie substancje może zawierać preparat na odporność dla kobiet w ciąży. Dodatkowo, w takich preparatach może znaleźć się witamina C oraz kilka witamin z grupy B.

W ciąży na odporność szczególnie ważne z tej listy są witamina D, kwas foliowy, ale także żelazo i kwasy DHA (+EPA). Rekomendowana suplementacja tych składników według Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników [1] wygląda następująco:

SKŁADNIK

REKOMENDOWANA SUPLEMENTACJA

Kwas foliowy

Populacja ogólna:

400 – 800 µg do 12. tygodnia ciąży

600 – 800 µg po 12. tygodniu ciąży


Czynniki ryzyka:

4 mg u kobiet z dodatnim wywiadem w kierunku wady cewy nerwowej w poprzedniej ciąży; 4 tygodnie przed planowaną koncepcją oraz pierwsze 12 tygodni ciąży; potem jak w populacji ogólnej

Witamina D

1500 – 2000 IU u kobiet nieobciążonych deficytem witaminy D oraz posiadających prawidłowe BMI


Do 4000 IU u kobiet posiadających BMI > 30 kg/m2; po konsultacji lekarskiej

Żelazo

Do 30 mg po wcześniejszej kontroli morfologii i stężenia ferrytyny

Kwas DHA

Co najmniej 200 mg u wszystkich ciężarnych 

Od 400 mg u kobiet spożywających małe ilości ryb 

Suplementacja wymienionych składników będzie tym bardziej konieczna, jeżeli dieta ciężarnej z jakichś powodów nie pokrywa na nie zapotrzebowania. Należy jednak pamiętać, aby każdą planowaną suplementację skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę, który pomoże wybrać odpowiedni preparat na odporność. 

OSŁABIONA ODPORNOŚĆ W CIĄŻY

Aby zwiększyć odporność w ciąży, oprócz diety i suplementacji, warto także postawić na odpowiednią dawkę aktywności fizycznej w ciągu dnia. Oczywiście takiej, na którą przyszła mama może sobie pozwolić. Wysiłek fizyczny ma wielokierunkowy wpływ na mechanizmy odpowiedzi immunologicznej, a regularny i umiarkowany wysiłek stymuluje mechanizmy odpornościowe [6]. Kobietom w ciąży przede wszystkim zaleca się takie formy ruchu jak [7]: 

  • Spacery, nordic walking
  • Pływanie i zajęcia w wodzie
  • Joga
  • Pilates
  • Gimnastyka z piłką

Każdą planowaną formę ruchu warto jednak skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę, który potwierdzi brak przeciwskazań do wybranej formy aktywności fizycznej. 

Na odporność dla kobiet w ciąży wpływa także… sen. Przede wszystkim jego odpowiednia ilość. Układ odpornościowy i sen są ze sobą ściśle powiązane i wzajemnie na siebie wpływają. Niedostateczna ilość snu sprawia, że organizm jest podatny na wiele czynników zewnętrznych. Poprawa nawyków związanych ze snem jest więc niezwykle ważna dla poprawy samej odporności [8].

Suplementy diety dla kobiet

Suplement diety dla kobiet w ciąży, PROMOCJA
  • Obecnie brak na stanie
Cena 69,90 zł
Wyselekcjonowany kompleks suplementów dla kobiet w ciąży Specjalna formuła dla kobiet w ciąży Zadbaj o prawidłowy rozwój płodu Uzupełnij dietę...
Łagodne żelazo, suplement diety na układ krążenia, PROMOCJA
  • Obecnie brak na stanie
Cena 44,90 zł
Żelazo w kapsułkach w połączeniu z superfoods Walka ze zmęczeniem i znużeniem Łagodna forma żelaza Super żywność w postaci acai Wysoka...
Wegańska wit. D3 2000 IU, suplement diety dla wegan, PROMOCJA
  • Obecnie brak na stanie
Cena 54,90 zł
Witamina D3 w kapsułkach roślinnych dla wegan Żródło roślinnej witaminy D3 Kompleks cennych roślin Wsparcie kości i odporności Tajemnica...

JAK ZWIĘKSZYĆ ODPORNOŚĆ DZIECKA W CIĄŻY?

Odporność maluszka, który jeszcze nie przyszedł na świat jest zależna od przyszłej mamy. Oprócz składników odżywczych niezbędnych do rozwoju płodu, przez łożysko dostarczane są także immonoglobuliny G. To one budują „tymczasową” odporność nienarodzonego dziecka i będą chronić go jeszcze przez pewien czas po urodzeniu [9]. Po pewnym czasie, organizm dziecka będzie produkował własne immunoglobuliny. Odporność dziecka rozwija się zatem intensywnie już od chwili porodu i trwa nawet do 12. roku życia. Maluch rodzi się więc z pełnym wyposażeniem w elementy układu odpornościowego zdolne do pełnienia funkcji ochronnej. Potrzebują one jednak czasu, aby podjąć właściwe funkcje [10] - organizm dziecka będzie „uczył” się w jaki sposób walczyć z czynnikami zewnętrznymi. W jaki sposób zwiększyć odporność dziecka już w czasie ciąży? Przyszła mama musi szczególnie zadbać o swoją dietę, odpowiednią ilość snu i wypoczynku, zadbać o aktywność fizyczną oraz unikać dużych ilości stresu. 

Na budowanie odporności dziecka narodzonego mają wpływ różne czynniki. Jest to środowisko w którym przebywa, rodzaj diety w pierwszych latach życia oraz przede wszystkim – sposób porodu. To z jakimi patogenami dziecko ma kontakt podczas porodu, ma odzwierciedlenie w jego odporności. Flora bakteryjna przewodu pokarmowego dziecka urodzonego droga cięcia cesarskiego różni się od tej, która jest obecna w przewodzie pokarmowym dziecka urodzonego drogą naturalną. Znaczenie mają tu bakterie umiejscowione w kanale rodnym matki, z którymi styka się dziecko podczas porodu fizjologicznego. Dzięki kontaktowi z nimi układ odpornościowy noworodka ma okazję od razu uczyć się odróżniać własne, nieszkodliwe komórki od tych potencjalnie groźnych, pochodzących z zewnątrz [10].

SUPLEMENTACJA

Warto pamiętać, że suplementacja nie może zastępować codziennej diety. Suplementy to jedynie uzupełnienie diety w składniki odżywcze, których z jakichś powodów nie jesteśmy w stanie dostarczyć z pożywieniem. Lub nie dostarczamy ich odpowiedniej ilości. Stosowanie suplementacji u kobiet w ciąży, ale także u dzieci, powinno być także zawsze konsultowane ze specjalistą. 

Terranova w swojej ofercie posiada różne kategorie suplementów diety, w tym suplementów dla kobiet oraz suplementów dla dzieci. W przypadku suplementacji u dzieci, warto zwrócić uwagę na Na-Co-Dzień Multiwitaminę, która dostarcza bogaty zestaw witamin i minerałów. Wspierają one funkcjonowanie organizmu dziecka, jego wzrost oraz rozwój a także odporność.

[1] Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2020; 5(4):171-180.

[2] Kunachowicz i wsp. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020.

[3] Jarosz i wsp. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.

[4] Postepy Hig. Med. Dosw. 2010; 64:115-132.

[5] Pediatr. Pol. 2010; 85(6):597–603.

[6] Alergia Astma Immunologia 2014, 19 (3): 144-149.

[7] Kosmetologia Estetyczna 2019; 1(8):77-83.

[8] Am J Clin Exp Immunol 2017;6(6):92-96.

[9] Frontiers in Immunology, 2020; 11: 555.

[10] Probl. Hig. Epidemiol. 2017; 98(2):110-117.

Powiązane wpisy

Powiązane wpisy

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło