- Promocja

Kategorie Bloga
Ostatnie artykuły
Kategoria: Przepisy Świąteczne
Czas przygotowania 90 minut
Ilość porcji 10 os.
Poziom trudności średnie
dla osób chcących zadbać o układ nerwowy
dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit
Kategoria: Przepisy Świąteczne
Czas przygotowania 90 minut
Ilość porcji 10 os.
Poziom trudności średnie
dla osób chcących zadbać o układ nerwowy
dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Można zrobić to ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Jeśli ciasto nie jest jeszcze elastyczne można dodać odrobinę więcej zimnej wody.
Tak przygotowane ciasto zagnieść w kulkę i wstawić do lodówki na ok. 60 minut. Po upływie czasu ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na płasko.
Następnie wykonać charakterystyczne nakłucia widelcem na obrzeżach ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec do uzyskania złocistego koloru, ok. 15 minut.
Daktyle zalać gorącą wodą, moczyć je ok. 60 minut. Następnie zblendować na gładką masę z bananem, masłem migdałowym oraz sokiem z cytryny. Dodać zawartość 4 kapsułek suplementu Terranova B-kompleks z witaminą C i ziołami i dokładnie wymieszać.
Na upieczony, ostudzony spód ciasta wyłożyć przygotowany krem. Udekorować nasionami granatu oraz płatkami migdałowymi.
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Można zrobić to ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Jeśli ciasto nie jest jeszcze elastyczne można dodać odrobinę więcej zimnej wody.
Tak przygotowane ciasto zagnieść w kulkę i wstawić do lodówki na ok. 60 minut. Po upływie czasu ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na płasko.
Następnie wykonać charakterystyczne nakłucia widelcem na obrzeżach ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec do uzyskania złocistego koloru, ok. 15 minut.
Daktyle zalać gorącą wodą, moczyć je ok. 60 minut. Następnie zblendować na gładką masę z bananem, masłem migdałowym oraz sokiem z cytryny. Dodać zawartość 4 kapsułek suplementu Terranova B-kompleks z witaminą C i ziołami i dokładnie wymieszać.
Na upieczony, ostudzony spód ciasta wyłożyć przygotowany krem. Udekorować nasionami granatu oraz płatkami migdałowymi.
Opinia dietetyka:
Marcin Bogucki - dietetyk Terranova Polska
Święta to czas, w którym na naszych stołach pojawia się mnóstwo przepysznych potraw – często dochodzi także do spożycia więcej ilości kilokalorii niż spożywamy na co dzień. Warto wtedy zapewnić sobie takie składniki, które będą bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wesprze w tych dniach odpowiednią pracę naszych jelit. Klasyczny mazurek można zatem przygotować z mieszanki mąk, które będą jego źródłem a składnikami kremu mogą być tutaj m.in. suszone daktyle oraz banan i zdrowe tłuszcze, np. pod postacią masła migdałowego. Aby przełamać słodycz banana i daktyli, warto użyć także nasion granatu, które są niezwykle cennym źródłem witaminy C, potasu, fenoli oraz witaminy B5. Osoby, którym zależy na zwiększeniu ilości pozostałych witamin z grupy B w swoich posiłkach, mogą wzbogacić krem mazurka o B-kompleks z witaminą C i ziołami, który oprócz witamin z grupy B dostarczy także spore ilości witaminy C oraz roślin, które w odpowiednich ilościach mogą wykazywać właściwości adaptogenne (różeniec górski, ashwagandha, żeń-szeń syberyjski).
Marcin Bogucki - dietetyk Terranova Polska
Produkty powiązane
Podobne przepisy
Ciąża to wyjątkowy stan, kiedy w organizmie kobiety zachodzą zmiany, mające na celu stworzenie jak najlepszych warunków do rozwoju małego człowieka.
W momencie przyjścia na świat, noworodek nie jest zupełnie bezbronny. Dziecko rodzi się bowiem z pełnym wyposażeniem w elementy układu odpornościowego, które zdolne będą pełnić swoją funkcję ochronną.
Skóra to narząd o złożonej i warstwowej budowie. Budują ją naskórek, skóra właściwa i tkanka podskórna.
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto