Choose a searcher

Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

Czas przygotowania 90 minut

Ilość porcji 10 os.

Poziom trudności średnie

dla osób chcących zadbać o układ nerwowy

dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit

Mazurek wielkanocny

Czas przygotowania 90 minut

Ilość porcji 10 os.

Poziom trudności średnie

dla osób chcących zadbać o układ nerwowy

dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit

Składniki na spód ciasta (forma 21x28)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 80 g zimnego oleju kokosowego
  • 1/5 szklanki syropu klonowego
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki zimnej wody* 


Składniki na krem


Składniki na wierzch kremu, do ozdobienia

  • 50g nasion granatu
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Składniki na spód ciasta (forma 21x28)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 80 g zimnego oleju kokosowego
  • 1/5 szklanki syropu klonowego
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki zimnej wody* 


Składniki na krem


Składniki na wierzch kremu, do ozdobienia
  • 50g nasion granatu
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania spodu ciasta

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Można zrobić to ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Jeśli ciasto nie jest jeszcze elastyczne można dodać odrobinę więcej zimnej wody.

Tak przygotowane ciasto zagnieść w kulkę i wstawić do lodówki na ok. 60 minut. Po upływie czasu ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na płasko.

Następnie wykonać charakterystyczne nakłucia widelcem na obrzeżach ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec do uzyskania złocistego koloru, ok. 15 minut.

Sposób przygotowania kremu

Daktyle zalać gorącą wodą, moczyć je ok. 60 minut. Następnie zblendować na gładką masę z bananem, masłem migdałowym oraz sokiem z cytryny. Dodać zawartość 4 kapsułek suplementu Terranova B-kompleks z witaminą C i ziołami i dokładnie wymieszać.

Na upieczony, ostudzony spód ciasta wyłożyć przygotowany krem. Udekorować nasionami granatu oraz płatkami migdałowymi.

Sposób przygotowania spodu ciasta

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Można zrobić to ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Jeśli ciasto nie jest jeszcze elastyczne można dodać odrobinę więcej zimnej wody.

Tak przygotowane ciasto zagnieść w kulkę i wstawić do lodówki na ok. 60 minut. Po upływie czasu ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na płasko.

Następnie wykonać charakterystyczne nakłucia widelcem na obrzeżach ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec do uzyskania złocistego koloru, ok. 15 minut.

Sposób przygotowania kremu

Daktyle zalać gorącą wodą, moczyć je ok. 60 minut. Następnie zblendować na gładką masę z bananem, masłem migdałowym oraz sokiem z cytryny. Dodać zawartość 4 kapsułek suplementu Terranova B-kompleks z witaminą C i ziołami i dokładnie wymieszać.

Na upieczony, ostudzony spód ciasta wyłożyć przygotowany krem. Udekorować nasionami granatu oraz płatkami migdałowymi.

Opinia dietetyka:

Marcin Bogucki - dietetyk Terranova Polska

Święta to czas, w którym na naszych stołach pojawia się mnóstwo przepysznych potraw – często dochodzi także do spożycia więcej ilości kilokalorii niż spożywamy na co dzień. Warto wtedy zapewnić sobie takie składniki, które będą bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wesprze w tych dniach odpowiednią pracę naszych jelit. Klasyczny mazurek można zatem przygotować z mieszanki mąk, które będą jego źródłem a składnikami kremu mogą być tutaj m.in. suszone daktyle oraz banan i zdrowe tłuszcze, np. pod postacią masła migdałowego. Aby przełamać słodycz banana i daktyli, warto użyć także nasion granatu, które są niezwykle cennym źródłem witaminy C, potasu, fenoli oraz witaminy B5. Osoby, którym zależy na zwiększeniu ilości pozostałych witamin z grupy B w swoich posiłkach, mogą wzbogacić krem mazurka o B-kompleks z witaminą C i ziołami, który oprócz witamin z grupy B dostarczy także spore ilości witaminy C oraz roślin, które w odpowiednich ilościach mogą wykazywać właściwości adaptogenne (różeniec górski, ashwagandha, żeń-szeń syberyjski).

Marcin Bogucki - dietetyk Terranova Polska

Produkty powiązane

Naturalnie możesz wybrać,
jak wiele możemy Ci
opowiedzieć o sobie

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło