- Promocja
Zamówienie złożone po 16 kwietnia zostanie zrealizowane 23 kwietnia. Za utrudnienia przepraszamy.
Zamówienie złożone po 16 kwietnia zostanie zrealizowane 23 kwietnia. Za utrudnienia przepraszamy.
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
ProduktyASTRAGALUS ELDERBERRY & GARLIC Wielkość opakowania - 50 kapsułek
- Promocja
BEAUTY KOMPLEKS Wielkość opakowania - 50 kapsułek
-
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
-
-
-
-
-
produkty - omega
-
-
-
-
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
-
-
-
-
-
produkty - omega
-
-
-
-
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
Kategorie Bloga
Ostatnie artykuły
Fermentowane składniki roślinne
Mazurek wielkanocny
Kategoria: Przepisy Świąteczne
Mazurek wielkanocny
Czas przygotowania 90 minut
Ilość porcji 10 os.
Poziom trudności średnie
dla osób chcących zadbać o układ nerwowy
dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit
Składniki na spód ciasta (forma 21x28)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 80 g zimnego oleju kokosowego
- 1/5 szklanki syropu klonowego
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ szklanki zimnej wody*
Składniki na krem
- szklanka suszonych daktyli
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka masła z prażonych migdałów
- sok z połowy cytryny
- 4 kapsułki Terranova B-kompleks z witaminą C i ziołami
Składniki na wierzch kremu, do ozdobienia
- 50g nasion granatu
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 80 g zimnego oleju kokosowego
- 1/5 szklanki syropu klonowego
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ szklanki zimnej wody*
- szklanka suszonych daktyli
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka masła z prażonych migdałów
- sok z połowy cytryny
- 4 kapsułki Terranova B-kompleks z witaminą C i ziołami
- 50g nasion granatu
- 3 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania spodu ciasta
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Można zrobić to ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Jeśli ciasto nie jest jeszcze elastyczne można dodać odrobinę więcej zimnej wody.
Tak przygotowane ciasto zagnieść w kulkę i wstawić do lodówki na ok. 60 minut. Po upływie czasu ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na płasko.
Następnie wykonać charakterystyczne nakłucia widelcem na obrzeżach ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec do uzyskania złocistego koloru, ok. 15 minut.
Sposób przygotowania kremu
Daktyle zalać gorącą wodą, moczyć je ok. 60 minut. Następnie zblendować na gładką masę z bananem, masłem migdałowym oraz sokiem z cytryny. Dodać zawartość 4 kapsułek suplementu Terranova B-kompleks z witaminą C i ziołami i dokładnie wymieszać.
Na upieczony, ostudzony spód ciasta wyłożyć przygotowany krem. Udekorować nasionami granatu oraz płatkami migdałowymi.
Sposób przygotowania spodu ciasta
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Można zrobić to ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Jeśli ciasto nie jest jeszcze elastyczne można dodać odrobinę więcej zimnej wody.
Tak przygotowane ciasto zagnieść w kulkę i wstawić do lodówki na ok. 60 minut. Po upływie czasu ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na płasko.
Następnie wykonać charakterystyczne nakłucia widelcem na obrzeżach ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec do uzyskania złocistego koloru, ok. 15 minut.
Sposób przygotowania kremu
Daktyle zalać gorącą wodą, moczyć je ok. 60 minut. Następnie zblendować na gładką masę z bananem, masłem migdałowym oraz sokiem z cytryny. Dodać zawartość 4 kapsułek suplementu Terranova B-kompleks z witaminą C i ziołami i dokładnie wymieszać.
Na upieczony, ostudzony spód ciasta wyłożyć przygotowany krem. Udekorować nasionami granatu oraz płatkami migdałowymi.
Opinia dietetyka:
Marcin Bogucki - dietetyk Terranova Polska
Święta to czas, w którym na naszych stołach pojawia się mnóstwo przepysznych potraw – często dochodzi także do spożycia więcej ilości kilokalorii niż spożywamy na co dzień. Warto wtedy zapewnić sobie takie składniki, które będą bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wesprze w tych dniach odpowiednią pracę naszych jelit. Klasyczny mazurek można zatem przygotować z mieszanki mąk, które będą jego źródłem a składnikami kremu mogą być tutaj m.in. suszone daktyle oraz banan i zdrowe tłuszcze, np. pod postacią masła migdałowego. Aby przełamać słodycz banana i daktyli, warto użyć także nasion granatu, które są niezwykle cennym źródłem witaminy C, potasu, fenoli oraz witaminy B5. Osoby, którym zależy na zwiększeniu ilości pozostałych witamin z grupy B w swoich posiłkach, mogą wzbogacić krem mazurka o B-kompleks z witaminą C i ziołami, który oprócz witamin z grupy B dostarczy także spore ilości witaminy C oraz roślin, które w odpowiednich ilościach mogą wykazywać właściwości adaptogenne (różeniec górski, ashwagandha, żeń-szeń syberyjski).
Marcin Bogucki - dietetyk Terranova Polska
Produkty powiązane
Podobne przepisy
Nasze artykuły
-
Karczoch na cholesterol - czy pomaga?
Cholesterol to rodzaj lipidu, który pełni kluczową rolę w organizmie, stanowiąc składnik błon komórkowych i prekursora niektórych hormonów.
-
Na co pomaga acerola?
Acerola, znana również jako malpigia granatolistna lub „wiśnia z Barbados”, jest owocem, który zasłynął przede wszystkim za sprawą wysokiej zawartości kwasu askorbinowego, czyli witaminy C.
-
Imbir - na co pomaga i na co stosować?
Imbir lekarski znany od wieków surowiec roślinny, który cieszy się niezmienną popularnością wśród zwolenników zdrowego stylu życia. Ta aromatyczna, rozgrzewająca roślina wzbogaca smak wielu potraw.
Naturalnie możesz wybrać,
jak wiele możemy Ci
opowiedzieć o sobie
Dodaj komentarz
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto