Makaron z czerwonej soczewicy z sosem pomidorowym

- Kategorie Obiady , Przepisy

Makaron z czerwonej soczewicy z sosem pomidorowym

Kategoria: Obiady

Czas przygotowania 30 minut

Ilość porcji 1 os.

Poziom trudności łatwe

dla osób chcących zadbać o układ nerwowy

posiłek będący źródłem antyoksydantów

Kategoria: Obiady

Makaron z czerwonej soczewicy z sosem pomidorowym

Czas przygotowania 30 minut

Ilość porcji 1 os.

Poziom trudności łatwe

dla osób chcących zadbać o układ nerwowy

posiłek będący źródłem antyoksydantów

Składniki

  • 70 g makaronu z czerwonej soczewicy
  • 1 marchew
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 150g pomidorów z puszki
  • 3 łyżeczki świeżo posiekanej bazylii
  • 1 ząbek czosnku 
  • szczypta soli i pieprzu
  • ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ cebuli
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 kapsułki Terranova B-Kompleks z witaminą C i ziołami


Składniki

  • 70 g makaronu z czerwonej soczewicy
  • 1 marchew
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 150g pomidorów z puszki
  • 3 łyżeczki świeżo posiekanej bazylii
  • 1 ząbek czosnku 
  • szczypta soli i pieprzu
  • ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ cebuli
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 kapsułki Terranova B-Kompleks z witaminą C i ziołami


Sposób przygotowania

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kilka minut. Następnie dodać zblendowane pomidory, szczyptę soli i pieprzu, zagotować.

Doprawić sos świeżo posiekaną bazylią, ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego oraz ½ łyżeczki wędzonej papryki. 

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny oraz 2 łyżeczkami oliwy. Do surówki z marchewki dodać posiekaną natkę pietruszki oraz 2 kapsułki Terranova B-kompleks z witaminą C i ziołami, dokładnie wymieszać.

Na talerz wyłożyć makaron, na wierzch wylać sos pomidorowy. Spożywać z surówką z marchewki.

Sposób przygotowania

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kilka minut. Następnie dodać zblendowane pomidory, szczyptę soli i pieprzu, zagotować.

Doprawić sos świeżo posiekaną bazylią, ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego oraz ½ łyżeczki wędzonej papryki. 

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny oraz 2 łyżeczkami oliwy. Do surówki z marchewki dodać posiekaną natkę pietruszki oraz 2 kapsułki Terranova B-kompleks z witaminą C i ziołami, dokładnie wymieszać.

Na talerz wyłożyć makaron, na wierzch wylać sos pomidorowy. Spożywać z surówką z marchewki.

Opinia dietetyka:

Dagmara Bartosińska - dietetyczka Terranova Polska

Makaron z czerwonej soczewicy z sosem pomidorowym to zdecydowanie posiłek dla osób zabieganych, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie. Głównym źródłem białko roślinnego w tym posiłku będzie oczywiście makaron z czerwonej soczewicy. Natomiast marchew oraz pomidory dostarczą cennych składników o działaniu antyoksydacyjnym. Mowa oczywiście o beta-karotenie oraz likopenie. Co ciekawe likopen jest 2-krotnie lepszym antyoksydantem niż beta-karoten. Produkt B-kompleks z witaminą C i ziołami uzupełni posiłek w witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy, witaminę B12, czy witaminę B6 – witaminy bardzo ważne dla prawidłowego metabolizmu homocysteiny), witaminę C w ilości 250mg, a także składniki, które w odpowiednich ilościach mogą wykazywać działanie adaptogenne (m.in. różeniec górski czy ashwagandha).

Dagmara Bartosińska - dietetyczka Terranova Polska

Produkty powiązane

Naturalnie możesz wybrać,
jak wiele możemy Ci
opowiedzieć o sobie

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło