Choose a searcher

Kanapki z pastą z awokado i pomidorkami koktajlowymi

- Kategorie Kolacje , Przepisy

Kanapki z pastą z awokado i pomidorkami koktajlowymi

Kategoria: Kolacje

Czas przygotowania 10 minut

Ilość porcji 1 os.

Poziom trudności łatwe

dla osób chcących zadbać o układ krążenia i zdrowie serca

dla osób chcących zadbać o układ nerwowy

Kategoria: Kolacje

Kanapki z pastą z awokado i pomidorkami koktajlowymi

Czas przygotowania 10 minut

Ilość porcji 1 os.

Poziom trudności łatwe

dla osób chcących zadbać o układ krążenia i zdrowie serca

dla osób chcących zadbać o układ nerwowy

Składniki

  • Awokado – 85g (2/3 sztuki)
  • Pomidor – 170g (1 sztuka)
  • Czosnek – 2,5g (pół ząbka)
  • Chleb graham – 90g (3 kromki)
  • Sól – szczypta
  • Terranova Witamina B12 Metylokobalamina – 1 kapsułka


Składniki


Sposób przygotowania

Awokado obrać ze skórki. Ugnieść widelcem na jednolitą konsystencję. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli jodowanej. 

Pomidora sparzyć i obrać ze skórki (lub małe pomidorki pokroić na mniejsze kawałki - wedle uznania). Pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do awokado i wymieszać.

Tak przygotowaną pastę połączyć z witaminą B12, dokładnie wymieszać i nałożyć na kromki chleba.

Sposób przygotowania

Awokado obrać ze skórki. Ugnieść widelcem na jednolitą konsystencję. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli jodowanej. 

Pomidora sparzyć i obrać ze skórki (lub małe pomidorki pokroić na mniejsze kawałki - wedle uznania). Pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do awokado i wymieszać.

Tak przygotowaną pastę połączyć z witaminą B12, dokładnie wymieszać i nałożyć na kromki chleba.

Opinia dietetyka:

Marcin Bogucki - dietetyk Terranova Polska

Kanapki z pastą z awokado i pomidorkami to idealna propozycja dla osób zabieganych – przygotowanie takiego posiłku zajmie ledwie 5 minut. Główny bohater tego posiłku - awokado – to bogactwo dobroczynnych kwasów tłuszczowych, które przede wszystkim wywierają pozytywny wpływ na nasz układ krążenia. Największą część awokado stanowią tłuszcze, 100g takiego owocu dostarcza nam 15g tłuszczu - bynajmniej nie jest to zła wiadomość! Zdecydowana większość tłuszczu awokado to “dobre” kwasy tłuszczowe jednonienasycone omega-9 a następnie kwasy wielonienasycone czyli omega-3 oraz –6. Kwasy te są podstawowym składnikiem budulcowych błon komórkowych, odpowiadają za prawidłowy rozwój komórek nerwowych oraz mogą przyczyniać się do zmniejszania ryzyka rozwoju wszelakich niekorzystnych zmian w naszych naczyniach krwionośnych. Wzbogacenie pasty o Witaminę B12 Metylokobalaminę sprawia, że taki posiłek to także idealna propozycja dla wegan czy wegetarian, którzy poszukują źródeł witaminy B12 w swojej diecie. W przypadku diety wegańskiej, dostarczenie witaminy B12 z pokarmami jest praktycznie niemożliwe, dlatego w takiej sytuacji pomocna może okazać się suplementacja wegańskiej formy tej witaminy.

Marcin Bogucki - dietetyk Terranova Polska

Produkty powiązane

Naturalnie możesz wybrać,
jak wiele możemy Ci
opowiedzieć o sobie

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło