Choose a searcher

Spring Rolls’y z warzywami i sosem orzechowym

- Kategorie Przepisy

Spring Rolls’y z warzywami i sosem orzechowym

Kategoria: Lekkie posiłki

Czas przygotowania 30 minut

Ilość porcji 1 os.

Poziom trudności łatwe

dla osób chcących zadbać o układ krążenia i zdrowie serca

dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit

Kategoria: Lekkie posiłki

Spring Rolls’y z warzywami i sosem orzechowym

Czas przygotowania 30 minut

Ilość porcji 1 os.

Poziom trudności średnie

dla osób chcących zadbać o układ krążenia i zdrowie serca

dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit

Składniki

  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 50g makarony ryżowego (cienkie nitki)
  • ½ awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ małego ogórka zielonego
  • ¼ czerwonej cebuli
  • ½ papryki czerwonej 


Sos

Składniki

  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 50g makarony ryżowego (cienkie nitki)
  • ½ awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ małego ogórka zielonego
  • ¼ czerwonej cebuli
  • ½ papryki czerwonej 


Sos

Sposób przygotowania

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Awokado pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Pozostałe warzywa pokroić w słupki.

Arkusz papieru ryżowego zanurzyć w ciepłej wodzie, następnie wyłożyć go na deskę. Na środku papieru ułożyć plastry awokado, makaron ryżowy, słupki warzyw.

Zwinąć w rulonik o zamkniętych brzegach. Składniki sosu wymieszać w miseczce i podawać z warzywnymi spring rolls’ami.

Sposób przygotowania

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Awokado pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Pozostałe warzywa pokroić w słupki.

Arkusz papieru ryżowego zanurzyć w ciepłej wodzie, następnie wyłożyć go na deskę. Na środku papieru ułożyć plastry awokado, makaron ryżowy, słupki warzyw.

Zwinąć w rulonik o zamkniętych brzegach. Składniki sosu wymieszać w miseczce i podawać z warzywnymi spring rolls’ami.

Opinia dietetyka:

Dagmara Bartosińska - dietetyczka Terranova Polska

Faktycznie makaron oraz papier ryżowy to ogólnie rzecz ujmując słabe źródło wartości odżywczych. Dlatego jeśli lubisz te składniki to koniecznie zwróć większą uwagę na to, z czym je spożywasz. Na przykładzie tego posiłku wyraźnie widać, jak ważny jest dobór składników. Przyjrzyjmy się zatem bliżej poszczególnym składnikom. ½ sztuki awokado to dobre źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową, obniżając frakcję LDL cholesterolu (tzw. „zły cholesterol”). Papryka czerwona to rewelacyjne źródło witaminy C. Spożycie ½ sztuki dostarcza do organizmu ponad 140 mg tej witaminy. Migdały to bardzo dobre źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, a także wapnia, magnezu oraz witaminy E dlatego, aby czerpać pełnię korzyści, przy wyborze masła migdałowego warto dokładnie czytać etykiety i wybierać to składające się w 100% z migdałów. Produkt Vibrant to z kolei źródło roślin, które w odpowiednich ilościach mogą wykazywać działanie adaptogenne. Jednym ze składników jest różeniec górski, który może pomagać organizmowi przystosować się do wysiłku fizycznego oraz stresu emocjonalnego, a także wpływa na niwelowanie zmęczenia wywołanego stresem. W produkcie poza adaptogenami znajduje się również spirulina oraz chlorella, zaliczane do tzw. żywności superfoods. Zawierają one bioaktywne związki, takie jak białko, witaminy, barwniki, długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, sterole i inne związki, które według doniesień naukowych, czynią te mikroalgi bardzo interesującymi z punktu widzenia korzyści zdrowotnych.

Dagmara Bartosińska - dietetyczka Terranova Polska

Produkty powiązane

Naturalnie możesz wybrać,
jak wiele możemy Ci
opowiedzieć o sobie

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło