- Promocja
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
ProduktyWitaminy D3 + K2 Kompleks 2000 IU & 100 μg Wielkość opakowania - 50 kapsułek
- Promocja
Folian 400 µg Wielkość opakowania - 50 kapsułek
-
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
-
-
-
-
-
produkty - omega
-
-
-
-
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
-
-
-
-
-
produkty - omega
-
-
-
-
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
Kategorie Bloga
Ostatnie artykuły
Fermentowane składniki roślinne
Spring Rolls’y z warzywami i sosem orzechowym
Kategoria: Lekkie posiłki
Spring Rolls’y z warzywami i sosem orzechowym
Czas przygotowania 30 minut
Ilość porcji 1 os.
Poziom trudności średnie
dla osób chcących zadbać o układ krążenia i zdrowie serca
dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit
Składniki
- 6 arkuszy papieru ryżowego
- 50g makarony ryżowego (cienkie nitki)
- ½ awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ małego ogórka zielonego
- ¼ czerwonej cebuli
- ½ papryki czerwonej
Sos
- 2 łyżeczki masła migdałowego
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- 2 kapsułki Terranova Vibrant Kompleks Synergiczny
Składniki
- 6 arkuszy papieru ryżowego
- 50g makarony ryżowego (cienkie nitki)
- ½ awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ małego ogórka zielonego
- ¼ czerwonej cebuli
- ½ papryki czerwonej
Sos
- 2 łyżeczki masła migdałowego
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- 2 kapsułki Terranova Vibrant Kompleks Synergiczny
Sposób przygotowania
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Awokado pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Pozostałe warzywa pokroić w słupki.
Arkusz papieru ryżowego zanurzyć w ciepłej wodzie, następnie wyłożyć go na deskę. Na środku papieru ułożyć plastry awokado, makaron ryżowy, słupki warzyw.
Zwinąć w rulonik o zamkniętych brzegach. Składniki sosu wymieszać w miseczce i podawać z warzywnymi spring rolls’ami.
Sposób przygotowania
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Awokado pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Pozostałe warzywa pokroić w słupki.
Arkusz papieru ryżowego zanurzyć w ciepłej wodzie, następnie wyłożyć go na deskę. Na środku papieru ułożyć plastry awokado, makaron ryżowy, słupki warzyw.
Zwinąć w rulonik o zamkniętych brzegach. Składniki sosu wymieszać w miseczce i podawać z warzywnymi spring rolls’ami.
Opinia dietetyka:
Dagmara Bartosińska - dietetyczka Terranova Polska
Faktycznie makaron oraz papier ryżowy to ogólnie rzecz ujmując słabe źródło wartości odżywczych. Dlatego jeśli lubisz te składniki to koniecznie zwróć większą uwagę na to, z czym je spożywasz. Na przykładzie tego posiłku wyraźnie widać, jak ważny jest dobór składników. Przyjrzyjmy się zatem bliżej poszczególnym składnikom. ½ sztuki awokado to dobre źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową, obniżając frakcję LDL cholesterolu (tzw. „zły cholesterol”). Papryka czerwona to rewelacyjne źródło witaminy C. Spożycie ½ sztuki dostarcza do organizmu ponad 140 mg tej witaminy. Migdały to bardzo dobre źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, a także wapnia, magnezu oraz witaminy E dlatego, aby czerpać pełnię korzyści, przy wyborze masła migdałowego warto dokładnie czytać etykiety i wybierać to składające się w 100% z migdałów. Produkt Vibrant to z kolei źródło roślin, które w odpowiednich ilościach mogą wykazywać działanie adaptogenne. Jednym ze składników jest różeniec górski, który może pomagać organizmowi przystosować się do wysiłku fizycznego oraz stresu emocjonalnego, a także wpływa na niwelowanie zmęczenia wywołanego stresem. W produkcie poza adaptogenami znajduje się również spirulina oraz chlorella, zaliczane do tzw. żywności superfoods. Zawierają one bioaktywne związki, takie jak białko, witaminy, barwniki, długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, sterole i inne związki, które według doniesień naukowych, czynią te mikroalgi bardzo interesującymi z punktu widzenia korzyści zdrowotnych.
Dagmara Bartosińska - dietetyczka Terranova Polska
Produkty powiązane
Podobne przepisy
Nasze artykuły
-
Zdrowe przekąski - pomysły, inspiracje, przepisy
Weekendowy wyjazd za miasto, szkolna wycieczka, a może przerwa w pracy? Zdrowe przekąski dla dzieci i dorosłych przygotowywane przy natłoku wielu obowiązków mogą być niemałym wyzwaniem!
-
Spirulina & Chlorella
Często się mówi, że woda to życie i trudno się z tym nie zgodzić. Powierzchnia naszej planety to w ponad 70% woda. Również ponad 60% ludzkiego ciała (u zdrowej, dorosłej osoby) to też woda.
-
Cholesterol - jaki jest prawidłowy poziom?
Prawidłowy wynik cholesterolu bez wątpienia przekłada się ogólną kondycję organizmu. Dzięki niemu, możliwa jest prawidłowa synteza witaminy D3 powstającej pod wpływem promieniowania słonecznego.
Naturalnie możesz wybrać,
jak wiele możemy Ci
opowiedzieć o sobie
Dodaj komentarz
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto