- Promocja
Zamówienie złożone po 16 kwietnia zostanie zrealizowane 23 kwietnia. Za utrudnienia przepraszamy.
Zamówienie złożone po 16 kwietnia zostanie zrealizowane 23 kwietnia. Za utrudnienia przepraszamy.
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
ProduktyASTRAGALUS ELDERBERRY & GARLIC Wielkość opakowania - 50 kapsułek
- Promocja
BEAUTY KOMPLEKS Wielkość opakowania - 50 kapsułek
-
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
-
-
-
-
-
produkty - omega
-
-
-
-
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
-
-
-
-
-
produkty - omega
-
-
-
-
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
Kategorie Bloga
Ostatnie artykuły
Fermentowane składniki roślinne
Ciasteczka z witaminą D3 dla dzieci
Kategoria: Dla dzieci
Ciasteczka z witaminą D3 dla dzieci
Czas przygotowania 20 minut (+ schłodzenie w lodówce)
Ilość porcji 12
Poziom trudności łatwe
dla osób chcących zadbać o układ nerwowy
dla osób chcących zadbać o zdrowie kości
Składniki
- Olej kokosowy nierafinowany – 2 łyżeczki
- Orzechy włoskie – 50g (½ szklanki)
- Migdały –50g (½ szklanki)
- Kakao – 5g (1 łyżeczka)
- Daktyle – 50g (1 garść)
- Gorzka czekolada, posiekana – 50g
- 2 kapsułki Terranova Green Child Witamina D3 400IU
Składniki
- Olej kokosowy nierafinowany – 2 łyżeczki
- Orzechy włoskie – 50g (½ szklanki)
- Migdały –50g (½ szklanki)
- Kakao – 5g (1 łyżeczka)
- Daktyle – 50g (1 garść)
- Gorzka czekolada, posiekana – 50g
- 2 kapsułki Terranova Green Child Witamina D3 400IU
Sposób przygotowania
Daktyle zalać wrzątkiem, aby zmiękły. Odsączyć wodę i przełożyć daktyle do blendera. Dodać pozostałe składniki i całość zmiksować. Z powstałej masy formować małe ciasteczka.
Uformowane przełożyć do lodówki do schłodzenia.
Sposób przygotowania
Daktyle zalać wrzątkiem, aby zmiękły. Odsączyć wodę i przełożyć daktyle do blendera. Dodać pozostałe składniki i całość zmiksować. Z powstałej masy formować małe ciasteczka.
Uformowane przełożyć do lodówki do schłodzenia.
Opinia dietetyka:
Marcin Bogucki - dietetyk Terranova Polska
Odpowiednio zbilansowana dieta dzieci jest bardzo ważnym czynnikiem, który wspiera ich wzrost, rozwój oraz zdrowie. Zwraca się także uwagę na szkodliwość niektórych produktów, zwłaszcza ich nadmiaru w diecie dziecka – mowa przede wszystkim o cukrach prostych, nadmiaru tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans. W diecie naszych dzieci warto także zwracać uwagę na produkty i posiłki jak najmniej przetworzone. A w jaki sposób przygotować domowe, odżywcze słodkości dla naszych pociech? Z pomocą spieszą orzechy, migdały, kakao czy nawet gorzka czekolada. Orzechy włoskie oraz migdały to bardzo dobre źródło potasu i magnezu, które będą wspierały odpowiednią pracę serca, a sam magnez przyczyni się także do utrzymania zdrowia kości i zębów oraz wesprze pracę układu nerwowego naszych pociech (razem z witaminami z grupy B, które znajdziemy w naszych ciasteczkach!). Orzechy włoskie i magnez to również źródło witaminy E – czyli witaminy o bardzo silnym działaniu antyoksydacyjnym – przyczynia się zatem do ochrony komórek organizmu dziecka przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Poza witaminami i minerałami, to także doskonałe źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych - zwłaszcza omega-3 i –9, które wykazują nieoceniony wpływ na rozwój układu nerwowego dziecka. Jeżeli decydujesz się na dodatek czekolady gorzkiej do ciasteczek, pamiętaj aby wybierać czekoladę o wysokiej jakości, której skład przede wszystkim opiera się na minimum 70% zawartości kakao. Kakao to bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witamin z grupy B, potasu, cynku oraz polifenoli. Dodatkowo, takie ciasteczka możesz także łatwo wzbogacić o niezbędną dla Twojej pociechy witaminę D3 – wystarczy jedna kapsułka.
Marcin Bogucki - dietetyk Terranova Polska
Produkty powiązane
Podobne przepisy
Nasze artykuły
-
Kurkuma na wątrobę - czy jest zdrowa?
Wątroba jest największym narządem, największym gruczołem i jednym z najważniejszych narządów, który funkcjonuje jako ośrodek metabolizmu składników odżywczych.
-
Kurkuma - na co pomaga, na co szkodzi?
Kurkumę niewątpliwie zna już każdy. Sproszkowane kłącze kurkumy to przyprawa, która bardzo często gości w naszych kuchniach. Zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy fanami azjatyckich potraw.
-
Cynk na paznokcie - jak działa?
Odpowiednia pielęgnacja i właściwe odżywienie mogą mieć znaczący wpływ na ich zdrowie - zadbane paznokcie to wizytówka każdego człowieka, a ich wygląd może być odzwierciedleniem kondycji organizmu.
Naturalnie możesz wybrać,
jak wiele możemy Ci
opowiedzieć o sobie
Dodaj komentarz
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto