- Promocja

Ze względu na obecność m.in. polifenoli, folianów i potasu w korzeniu buraka, jego spożywanie może wiązać się z korzystnym wpływem na układ krążenia. Dodatkowo dzięki naturalnej zawartości azotanów, może zwiększać przepływ krwi, a tym samym dotlenienie mózgu oraz poprawiać wydajność sportową Betalainy – barwniki buraka, nie tylko nadają atrakcyjności jego wyglądowi, ale wykazują także właściwości antyoksydacyjne, chroniąc ważne struktury przed działaniem nadmiaru wolnych rodników. Biorą ponadto udział w detoksykacji komórek.
Kiełkująca rukiew wodna wyglądem przypomina nieco rzeżuchę. Nic dziwnego, gdyż należy do tej samej co ona rodziny kapustowatych. Jej liście zawierają chlorofil, beta-karoten, witaminę C, żelazo, potas, wapń a także charakterystyczne dla tej grupy roślin glukozynolany. Jest to roślina o potencjalnym działaniu alkalizującym, dzięki czemu może stanowić przeciwwagę dla produktów potencjalnie zakwaszających, obecnych w dużych ilościach w codziennej diecie.
Aronia ze względu na cierpki smak, nie pojawia się zbyt często na naszych stołach. A szkoda, bo to owoc, który znany jest m.in. ze swojej roli wspierającej krążenie krwi, metabolizm glukozy czy utrzymanie poziomu cholesterolu we krwi. Bogactwo przeciwutleniaczy takich jak polifenole, karotenoidy czy też witamina C, występujących w aronii sprawia, że jest to jeden z owoców o najwyższej wartości ORAC, określającej zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu, które wytwarzane w nadmiarze np. podczas wysokiej aktywności fizycznej, mogą uszkadzać komórki.
Część jadalną rośliny stanowi bulwiasty korzeń o pikantnym smaku, stąd też jej inna nazwa to pieprzyca. Ze względu na pochodzenie i wierzenia ludowe co do właściwości zwiększających potencję, nazywana bywa również „żeń-szeniem peruwiańskim”. Maca wpływa bowiem korzystnie na płodność, pomaga w zachowaniu naturalnej aktywności seksualnej oraz energii, a także wspomaga wydajność fizyczną i psychiczną. Polisacharydy zawarte w korzeniu rośliny mogą ponadto stymulować układ odpornościowy.
Lucerna jest rośliną należącą do bobowatych i tak jak pozostałe rośliny z tej rodziny jest dobrym źródłem białka. Stanowi naturalne witaminowo-mineralne wsparcie w przypadku wyczerpania psychofizycznego. Może zostać doceniona w szczególności przez kobiety, gdyż pomaga w utrzymaniu zdrowych włosów i paznokci, wspomaga utrzymanie sprawności seksualnej kobiet, a także wspiera metabolizm.
Na rynku pojawia się coraz więcej bezpestkowych odmian winogron. Warto jednak, aby do łask wróciły te, które zawierają pestki. Te małe niepozorne drobinki są bowiem cenne w proantocyjanidyny (OPC) o właściwościach antyoksydacyjnych, co może przekładać się na wygląd skóry. Wykazują one korzystne działanie w obszarze układu krwionośnego wspierając krążenie żylne, wpływając na zdrowie serca i naczyń krwionośnych, na utrzymanie ciśnienia krwi o raz zmniejszenie utlenienia cholesterolu LDL.
Reishi jest grzybem, będącym przedmiotem badań dotyczących jego wspierającej roli w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i odporności. Związki zawarte w reishi mogą wpływać na rozszerzenie naczyń krwionośnych, a tym samym usprawnienie przepływu krwi, co przy odpowiedniej porcji może zwiększać zdolności wytrzymałościowe organizmu. W Chinach nosi nazwę lingzhi, co symbolizuje połączenie duchowej mocy i nieśmiertelności.
Gotu kola znana jest również pod wdzięczną nazwą wąkrota azjatycka. Jest składnikiem roślinnym popularnym w Ajurwedzie. Może być doceniona dzięki swoim wszechstronnym właściwościom takim jak: utrzymanie prawidłowego krążenia żylnego i funkcji układu sercowo-naczyniowego, wpływ na prawidłowe funkcje poznawcze, utrzymanie komfortu trawiennego, działanie przeciwutleniające.
Ciąża to wyjątkowy stan, kiedy w organizmie kobiety zachodzą zmiany, mające na celu stworzenie jak najlepszych warunków do rozwoju małego człowieka.
W momencie przyjścia na świat, noworodek nie jest zupełnie bezbronny. Dziecko rodzi się bowiem z pełnym wyposażeniem w elementy układu odpornościowego, które zdolne będą pełnić swoją funkcję ochronną.
Skóra to narząd o złożonej i warstwowej budowie. Budują ją naskórek, skóra właściwa i tkanka podskórna.
Nie lubimy nudy. Uwielbiamy z Tobą rozmawiać i dzielić się dobrymi rzeczami! Tak robimy podczas regularnych Vegan Day. Powiedz nam co sądzisz o naszych przepisach, poznaj żywieniowe ciekawostki, pośmiej się z memów z pieseczkami i złap trochę informacji o witaminach, minerałach, roślinach... Jesteśmy tu dla Ciebie :)